VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ


“Vots de poble” és un llibre que recull els relats tradicionals de la rodalia del Baix Gaià. Molts d’aquests textos, transmesos de manera oral de generació en generació, expliquen l’origen d’algunes de les festes majors d’aquests pobles. Els vots de poble són actes de prometença col·lectius a un sant, una santa o una Mare de Déu en agraïment per la seva protecció.

L’autor ha recollit les veus de testimonis ben antics, excursionistes romàntics, mossens lletraferits, historiadors i periodistes que posen en context les històries, les creences i les llegendes que apareixen en aquest treball.

El llibre està dividit en tres parts. A la primera, Suñé fa un repàs de les ermites que hi ha al Baix Gaià -Sant Antoni, Montornès, Fàtima, Berà i Loreto- i les que ja han desaparegut com a tals-Sant Joan, Sant Ramon i Santa Margarida-, posant l’accent en els relats referents a la trobada de les imatges que es veneren en aquests espais. A la segona, l’autor recull notes històriques, testimonis de l'època i relats tradicionals vinculats als vots de poble -Sant Nicasi del Catllar, Sant Crist de Salomó, Sant Roc a diferents municipis, Quadre de Santa Rosalia i Sant Adrià a Torredembarra, Mare de Déu del Loreto a Renau, Santa Creu i Sant Gregori a la Riera de Gaià, Mare de Déu de les Neus a la Nou de Gaià, Sant Antoni a Altafulla, Sant Sebastià a Vespella de Gaià i a Clarà i Pigota de la Pobla de Montornès- i els contextualitza per tal d’entre millor el seu origen. A la tercera part, hi trobarem històries i llegendes de bruixes, el diable, de sang i fetge, de túnels quilomètrics i de troballes de pedres precioses.

Suñé ja havia escrit altres vegades sobre aquest marc geogràfic del Baix Gaià -Altafulla, Torredembarra, Creixell, Roda de Berà, antic terme de Tamarit, la Riera de Gaià, el Catllar, Renau, Salomó, Vespella de Gaià, la Pobla de Montornès i la Nou de Gaià-. El 2018, va publicar el llibre El Baix Gaià al segle XX i ara hi torna amb Vots de poble. L'autor ha destacat la importància d'apropar-se a les creences populars i a les celebracions comunitàries per tal de conèixer millor aquests pobles i els canvis que s'hi han produït al llarg de la història. El que més li ha cridat l'atenció és que alguns dels vots de poble són ben recents, de finals del segle XIX, quan les noves idees, l'esperit científic i la premsa eren a l'ordre del dia: "És un moment apassionant, un creuament de la tradició, que sembla que no acaba de marxar, i la modernitat, que no s'acaba d'imposar".

Jordi Suñé ha explicat que la seva recerca etnogràfica continua en marxa, que "és un projecte obert, seguirem recollint relats, creences, tradicions i detalls sobre l'origen de les celebracions comunitàries." Per tal de compartir les noves troballes amb els lectors, el llibre disposa d'un codi QR que permetrà accedir a una carpeta online amb diversos arxius. En aquest espai, hi haurà també una carpeta amb 5 àudios. Aquests arxius de so corresponen a 5 de les històries que apareixen al llibre. L'autor s'ha encarregat d'enregistrar 5 relats per tal de gaudir de l'experiència ancestral que algú ens expliqui una història.


El llibre ve encapçalat per un pròleg de l’escriptor Josep Santesmases i Ollé que reflexiona sobre les creences populars i la identitat local. El llibre ha estat editat per Ganzell Edicions, Eduard Boada i Aragonès al capdavant, i forma part de la seva Col·lecció la Pixerota. 


El llibre inicia el proper 28 de maig a Creixell una roda de presentacions pels pobles del Baix Gaià que s’allargarà fins a finals d’any.


Jordi Suñé Morales (Torredembarra, 1975) és mestre, músic i antropòleg. Ha escrit diversos llibres i articles sobre etnografia, cooperativisme i història local. Entre les seves publicacions destaquen Miquel Mestre Avinyó (Cossetània, 2009), Parlen les àvies. Costums i tradicions de Castellvell del Camp (Ajuntament de Castellvell del Camp, 2010), El riu de les dones (Centre d’Art i Natura de Farrera, 2013), L’ofici de boter a Torredembarra, conjuntament amb Gabriel Comes (Ajuntament de Torredembarra, 2017) i El Baix Gaià al segle XX (Centre d’Estudis d’Altafulla, 2018).


TÍTOL: Vots de poble. Tradicions, ermites, creences i festes populars al Baix Gaià.

EDITORIAL: Ganzell Edicions.

WEB DE L’AUTOR: elriu.cat.

MIDES: 1950 mm x 1350 mm. 

PÀGINES: 116.

DATA D’EDICIÓ: Maig de 2021.

ISBN: 978-84-121146-7-6

DL: T-410-2021


PRESENTACIONS:

28 de MAIG de 2021: CREIXELL (Biblioteca Municipal, 19h)2 de JUNY de 2021: "De tot una mica", Ona la Torre.


13 de JULIOL de 2021: Torredembarra


Les fotos són de @ajtorredembarra

22 de JULIOL de 2021: La Riera de Gaià, 19h


2 d'AGOST de 2021: La Pobla de Montornès, 19:30h

5 d'AGOST de 2021: La Nou de Gaià, 12:30h

15 d'OCTUBRE de 2021: Altafulla, 19h, a la seu del Centre d'Estudis d'Altafulla.Imatge extreta del Twitter de l'Ajuntament d'Altafulla (@ajAltafulla).


10 de NOVEMBRE de 2021: Roda de Berà

Foto de l'Ajuntament de Roda de Berà.

2 de DESEMBRE de 2021: Club de Lectura de Dominiques Tarragona 18h
Les fotos són de l'Eduard Boada.

22 d'ABRIL de 2022: La Móra, 19h

29 d'ABRIL de 2022: Biblioteca Mestra Maria Antònia


PUNTS DE VENDA:
La Capona (Tarragona)
Adserà (Tarragona)
A LES DUES LLIBRERIES DE TARRAGONA PODEU COMPRAR EL LLIBRE ONLINE
Àgora (Torredembarra)
Llibreria Miquel (Torredembarra)
Regal i Paper (Altafulla)

PREMSA:
Diari de Tarragona, 25-05-2021

Diari Més, 27-05-2021

Torredembarra Actualitat, juny de 2021.

Diari Més, 7 de desembre de 2021

 
Estudis Altafullencs, 46.

Ona la Torre, Surtdecasa.cat, ESCOLTEU L'ENTREVISTA AL PROGRAMA "CARRER MAJOR".

Foto GERARD MARTÍ (Diari Més)

Foto GERARD MARTÍ (Diari Més)

Comentaris

Entrades populars

REMOR DE PEDRA

CRISIS I COOPERATIVISME

TXORIA TXORI (EN CATALÀ)

GIRA JULIVERT 2024!

7 de JULIOL: CREIXELL CRIMS

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

EUSEBI MERCADER MERCADER

LES CANÇONS DEL MOLÍ DE VENT

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

ELS DETINGUTS PELS FETS D'OCTUBRE DE 1934 AL BAIX GAIÀ