LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

Biure de Gaià és un poble que forma part del municipi de les Piles, a la Conca de Barberà, a la zona de l'Alt Gaià. Té un castell construït al capdamunt del nucli. Les cases són de pedra i el paisatge agrícola és ple de camps de cereals. Caminant fins a l'ermita de Montclar, dedicada a Sant Miquel, hi ha tres quarts d'hora de camí. A larutadelcister.info trobareu un dossier molt complet de tres rutes diferents per arribar a l'ermita.
Al costat de l'ermita hi ha les restes del castell de Montclar. A l'exterior de l'ermita hi ha un solc conegut com "la Relliscada de Sant Miquel". Diuen que és el senyal de la ferradura de cavall del sant. Va saltar des de la capella del castell de Queralt, va travessar la vall del Gaià i va anar a petar a Montclar. Per què va fer aquest salt l'arcàngel Sant Miquel? Segons una llegenda, el sant estava envoltat de sarraïns i es va escapar d'aquesta manera. Una altra versió dels fets, el sant va saltar per ajudar a una colla de cristians que estaven acorralats per infidels.
A Sant Miquel de Montclar se li atribueixen molts poders. Un d'ells és el de curar la sordesa. Els més grans recorden un cas verídic d'abans de la guerra. Per cert, després de la Guerra Civil el sant es va aparèixer a la gent que va tornar en massa a l'ermita. Sembla ser que va dur un càntir ple d'aigua del qual tothom en va veure sense aconseguir buidar-lo. En tornar el càntir al seu propietari els fidels es van adonar que l'home havia desaparegut misteriosament arribant a la conclusió que aquell personatge era, ni més ni menys, que el mateix sant que havia vingut a agrair la presència de tants veïns.
Josep Ballabriga ha recollit moltes altres històries sobre el sant i l'ermita (lespilesbloc.blogspot.com) que ara ja formen part del patrimoni immaterial d'aquest municipi.

Comentaris

Publicacions populars

18 d'ABRIL: ACTE DE COMMEMORACIÓ DELS 90 ANYS DE LA PROCLAMACIÓ DE LA II REPÚBLICA

CONCERTS CONFINATS

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

CRISIS I COOPERATIVISME

18 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

LA TORREDEMBARRA REPUBLICANA

24 d'ABRIL: LLIBRES I CANÇONS

El quadre de sant Antoni d’Altafulla