ELEMENTS CLÀSSICS

"Elements clàssics", Diari de la Torre, desembre de 2013, núm. 190, pàg. 24.
Foc. El professor de la URV Antoni Gavaldà ha publicat enguany El primer franquisme sindical a Tarragona i comarca. Es tracta d’un llibre editat per Arola Editors gràcies al Premi Tarragonès d’Investigació. Hi trobareu una descripció de la nova organització econòmica i de les entitats vinculades al règim que van vertebrar la Organización Sindical Española. S’hi parla de la gana, del preu dels productes bàsics, de l’estraperlo, dels nous rics, de l’especulació, del paper que va jugar la banca, de la repressió franquista, de la Hermandad de Labradores y Ganaderos de Torredembarra, dels caps de bestiar que hi havia a la vila el 1946, de la Confraria de Pescadors de Baix a Mar, etc

Terra. El mes passat us parlava des d’aquets espai sobre la participació de joves de la comarca a la guerra de Cuba de finals del segle XIX. Arran de la seva publicació dues famílies se m’han apropat per explicar-me algunes anècdotes. Al Catllar, en una casa del nucli antic, s’hi conserva una bandera que un rebesavi va guardar amb cura després de lluitar a Cuba. A la Torre, el General Valerià Weyler, que comandà l’exèrcit colonial a partir del 1896, feia estades a cal Gibert, a la plaça de la Vila. Per tradició oral es recorda que sempre seia en un lloc del menjador segur, preveient possibles atemptats contra la seva persona. Sempre l’acompanyava un guardaespatlles. Amb els anys Weyler seria ministre de guerra i Capità General de Catalunya.

Aigua.
He llegit a la premsa local que l’empresa que gestiona l’aigua a Torredembarra ens torna a pujar el preu del seu servei. Cerco per internet i veig que l’empresa forma part d’una multinacional que es diu AGBAR i que té quantiosos beneficis. El 2009 AGBAR va guanyar 166,8 milions d’euros i el 2010, 441 milions d’euros. Ja us podeu imaginar els sous dels seus directius. El 2011 van acomiadar 194 treballadors. Agbar és de les empreses “catalanes” amb més beneficis. Ho explica Media.cat, un informe sobre les notícies silenciades en els mitjans d’abast nacional. Llegeixo que el Síndic de Greuges avisa a l’Ajuntament de la Torre que les tarifes de l’aigua contradiuen la normativa marc de l’aigua de la Unió Europea perquè no fomenten l’estalvi. No em sembla ve que ara ens tornin a pujar el preu de l’aigua.

Aire. Marxo, acabo. Salvador-J. Rovira acaba de publicar un nou llibre: 29 retalls més d’història d’Altafulla, editat pel Centre d’Estudis d’Altafulla: primera i tercera carlinada, marquesos de Tamarit, etc. I acaba de sortir la biografia de Joan Ventosa i Roig, cooperativista, amic de Miquel Mestre Avinyó i Conseller d’Economia i Agricultura a la Generalitat republicana. L’ha editat Cossetània i la Fundació Roca i Galès. Mestre va substituir a Ventosa a la presidència de la Federación Nacional de Cooperativas de España i a la Federació de Cooperatives de Catalunya quan aquest va marxar a l’exili arran dels Fets d’Octubre de 1934. Posteriorment Mestre també substituiria a Ventosa al Consell d’Economia durant la guerra. Posteriorment Ventosa i Roig va exercir tota la pressió que va poder, des del seu exili mexicà, per evitar l’afusellament del maqui torrenc Numen Mestre, fill de Miquel Mestre.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

JOSEBA LOINAZ + JORDI SUÑÉ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER