RECUPEREM ELS ESPAIS

 "Recuperem els espais", Diari de la Torre, agost de 2013, núm. 186, pàg. 24.
Veure com els tomàquets maduren, regar al vespre quan no pica tant el sol, posar-se el barret de palla, parlar de les virtuts de les marietes, associar plantes, tastar un préssec primerenc, collir avui o esperar a demà, trucar als fills per veure si pujaran a l’oliva, seure sota la figuera, donar el crit a un que passa pel camí, recollir l’aixada i tancar la caseta.
Hem viscut tots aquests anys d’esquena a la terra. Abans la Torre era un nucli compacte, urbanísticament. La resta eren camps de conreu, de secà i de regadiu. José Criviller, autor d’una famosa obra de geografia, va descriure el 1839 el paisatge de la vila:

A la salida de este pueblo [Altafulla] sigue un corto descenso, y luego llando entre frondosas huertas y cañamares por espacio de un cuarto y medio de hora, y se atraviesa la villa de Torredembarra. A la salida de esta villa sigue perfectamente llana la carretera por entre huertas y vastas llanuras de cáñamos lozanos, legumbres, frondosos árboles frutales y huertas esmeradamente cultivadas, regadas por la muchedumbre de norias que se ven á derecha y á izquierda por espacio de tres cuartos de hora.”
Ja hem parlat en altres ocasions del pagesos que avui en dia lluiten per mantenir el negoci de la terra. A més a més, hi ha els avis i àvies dels Horts per a Jubilats de Can Dània que gestiona la regidoria de Medi Ambient de Torredembarra. Darrerament s’han ampliat el nombre d’hortets cosa que convé felicitar. Cal donar un pas més. Desenes d’espais d’antigues terres de conreu estan abandonades. Esperaven ser construïdes però va arribar la crisi. Què farem els proers 20 anys? No es construirà ni un sol bloc de pisos i hi ha gent que té gana. No només això. La terra és una teràpia. La terra ens connecta amb allò que som. Els humans formem part de l’ecosistema i necessitem productes naturals per a sobreviure.
Molts d’aquests terrenys són de bancs i grans constructores que van fugir de la vila quan va esclatar la bombolla immobiliària. Aquests són els terrenys on hem d’actuar. Parlem-hi. Cerquem mitjancers potents com l’Ajuntament. Arribem a acords. Usem els terrenys a canvi de mantenir-los nets i de retornar-los quan els necessitin. Que les entitats signin acords de custòdia (www.custodiaterritori.org). Que es lloguin petits hortets didàctics a canvi d’oferir serveis (veieu www.hortets.com). Fem-hi horts socials, pistes de cross, espais per passejar, circuits per a bicicletes, camps d’esports per a canalla, llocs recreatius per als diumenges. Expliquem als més petits l’art de plantar, cuidar les plantes i esperar el fruit. Retornem a la terra. Endrecem el terme.
Llibrestorrencs.Cat. El “google” dels llibres d’autors i temes locals ha renovat els seus continguts. Paga la pena de passar-hi. Per cert, les llibreries de la vila estan fent un esforç important dedicant un bon espai als llibres locals. Fixeu-vos-hi!
El Timbal. La revista el Timbal compleix 19 anys. Fa una crida a participar en el següent número enviant articles sobre el Baix Gaià. Surt l’11 de setembre. Aquí teniu el contacte: jsmbaixgaia@hotmail.com.
Segle XIX. Com cada mes d’abril el Centre d’Estudis d’Altafulla ha publicat un nou volum dels seus Estudis Altafullencs. Ja en van 37. Trobareu dades de la immigració a Torredembarra a principis del segle XIX. També hi ha articles interessants sobre plantes, el retorn del barb Cua-roig al curs baix del Gaià, el patrimoni hidràulic d’Altafulla i el Sant Crist de Salomó, entre d’altres. Us el recomano.

Entrades populars

EL COMÚ

EL LLOP I LA GUINEU DE PERALTA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

23 de NOVEMBRE: 100 ANYS DE LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE FIGUEROLA DEL CAMP

EL PESSEBRE VIVENT DE LA POBLA DE MONTORNÈS

SANT ANTONI A CREIXELL

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ