Veure com els tomàquets maduren, regar al vespre quan no pica tant el sol, posar-se el barret de palla, parlar de les virtuts de les marietes, associar plantes, tastar un préssec primerenc, collir avui o esperar a demà, trucar als fills per veure si pujaran a l’oliva, seure sota la figuera, donar el crit a un que passa pel camí, recollir l’aixada i tancar la caseta.
Hem viscut tots aquests anys d’esquena a la terra. Abans la Torre era un nucli compacte, urbanísticament. La resta eren camps de conreu, de secà i de regadiu. José Criviller, autor d’una famosa obra de geografia, va descriure el 1839 el paisatge de la vila: “
A la salida de este pueblo [Altafulla] sigue un corto descenso, y luego llando entre frondosas huertas y cañamares por espacio de un cuarto y medio de hora, y se atraviesa la villa de Torredembarra. A la salida de esta villa sigue perfectamente llana la carretera por entre huertas y vastas llanuras de cáñamos lozanos, legumbres, frondosos árboles frutales y huertas esmeradamente cultivadas, regadas por la muchedumbre de norias que se ven á derecha y á izquierda por espacio de tres cuartos de hora.”

Molts d’aquests terrenys són de bancs i grans constructores que van fugir de la vila quan va esclatar la bombolla immobiliària. Aquests són els terrenys on hem d’actuar. Parlem-hi. Cerquem mitjancers potents com l’Ajuntament. Arribem a acords. Usem els terrenys a canvi de mantenir-los nets i de retornar-los quan els necessitin. Que les entitats signin acords de custòdia (www.custodiaterritori.org). Que es lloguin petits hortets didàctics a canvi d’oferir serveis (veieu www.hortets.com). Fem-hi horts socials, pistes de cross, espais per passejar, circuits per a bicicletes, camps d’esports per a canalla, llocs recreatius per als diumenges. Expliquem als més petits l’art de plantar, cuidar les plantes i esperar el fruit. Retornem a la terra. Endrecem el terme.
Llibrestorrencs.Cat. El “google” dels llibres d’autors i temes locals ha renovat els seus continguts. Paga la pena de passar-hi. Per cert, les llibreries de la vila estan fent un esforç important dedicant un bon espai als llibres locals. Fixeu-vos-hi!
El Timbal. La revista el Timbal compleix 19 anys. Fa una crida a participar en el següent número enviant articles sobre el Baix Gaià. Surt l’11 de setembre. Aquí teniu el contacte: jsmbaixgaia@hotmail.com.
Segle XIX. Com cada mes d’abril el Centre d’Estudis d’Altafulla ha publicat un nou volum dels seus Estudis Altafullencs. Ja en van 37. Trobareu dades de la immigració a Torredembarra a principis del segle XIX. També hi ha articles interessants sobre plantes, el retorn del barb Cua-roig al curs baix del Gaià, el patrimoni hidràulic d’Altafulla i el Sant Crist de Salomó, entre d’altres. Us el recomano.