DE SEGONA MÀ

"De segona mà", Diari de la Torre, abril de 2013, pàgina 24.

Si us dic el nom de Juan Luís Pardo només els amants de la música psicodèlica sabreu de qui us parlo. Però si anomeno el Jota de la Travi els dubtes s’esvaeixen. Des del 1978 lidera un espai musical que es conegut a arreu de Catalunya i d’Europa. No exagero. Des del 1983 organitza concerts cada diumenge. Pel seu escenari hi han passat grups i solistes de renom com la Big Mama Montse (1990), More Experience (1992), Color Humano (1995), M-Clan (1995), Paul Fuster (1998), Sidonie (1999), Pau Riba (2001) i tants altres. Entre les experiències personals més viscudes hi ha l’homenatge 25+1 al Xesco Boix l’any 2010, impulsat per una colla de torrenques i torrencs. Si us parlo d’aquest espai que va resistir la voràgine constructora de la passada dècada no és pas per la música en viu. Els diumenges al migdia, de dotze a quatre de la tarda, hi podeu trobar un mercat de segona mà. Les parades són muntades per diferents veïns de la vila. La seva roba de colors busca una nova vida, un penja-robes de fusta cerca nous abrics, un petit moble espera una nova casa on instal·lar-se i... una col·lecció de discs desitgen tornar a girar a la llar d’algun melòman. Aquí és on volia arribar. La col·lecció de música que el Jota ha posat a la venta li marxaria de les mans si fóssim a Barcelona o si el Jordi Tardà s’hi fixés. Els primers LPs de Serrat, la Salomé cantant en català, les cançons de Pi de la Serra d’abans que descobrís el blues, etc. Bé, queda dit. De les tres “R”, reduir-reutilitzar-reciclar, una es pot fer realitat al mercat de segona mà i artesania dels diumenges.
Pagesia. El Centre d’Estudis Sinibald de Mas (www.sinibald.cat) dedica el mes d’abril al món agrari. És per això que podrem gaudir d’una exposició i de tres taules rodones. Penso que és un bon moment per repensar el sector primari després d’anys de destrucció de camps de conreu fèrtils i de la implantació d’un sistema especulatiu que ha condemnat a l’economia productiva a la precarietat. Parlem-ne.
Llibre. Vaig poder escoltar dues poesies del llibre que el Josep Lleixà presenta el proper dia 5 d’abril a la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Em van agradar. Així que surti me’l compraré. Ja us diré el què. Per cert, els Armats són al Pati de la seu de la Diputació de Tarragona fins al 7 d’abril, en motiu de l’exposició retrospectiva del 50è aniversari de la seva recuperació... Ja vàreu llegir el llibre de la seva història? Us el recomano!
Fukushima. El 13 de març Ecologistes en Acció va organitzar una conferència en motiu del segon aniversari del desastre nuclear del Japó. Les informacions van ser molt interessants i ens van fer reflexionar sobre l’ús de la informació per part del poder en cas de desastres que podrien fer qüestionar el model energètic, el poc ús de l’energia solar i eòlica que estem fent i la seguretat dels municipis que vivim a l’entorn de les centrals de Tarragona.
Caminar. Del 26 al 28 de maig tindrà lloc la IV Marxa per les Terres del Gaià (terresdelgaia@gmail.com). L’any passat vam coincidir-hi una bona colla de la Torre. Vam gaudir dels camins, les converses, la gastronomia i el paisatge. Aquest any retrobarem als amics dels diferents pobles de la conca. Pinta bé, no?
Jordi 

Entrades populars

GIRA JULIVERT 2024!

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

La Pedra Alta de Can Ferrer

23 d'ABRIL de 2024