POSAR LA LLAVORPosar la llavor
Apunts sobre l’inici de la festa de l’arbre a Torredembarra

Jordi

Segurament el culte a la natura és tan antic com la humanitat mateixa. Amb els arbres en concret, les persones hi tenim un agraïment gegantí. Els arbres ens ofereixen fruits per a menjar, ombra on descansar, imatges belles amb les que gaudir, fusta per la llar de foc, espai on fer-hi cabanes infantils i tantes altres coses. El paisatge de Torredembarra gaudia de la presència de les oliveres, els garrofers i alguna alzina supervivent. I malgrat tot, aquesta vila té molts arbres, molts d’ells ben espectaculars.
Si reculem en el temps trobarem que Torredembarra ha organitzat en diverses ocasions la festa de l’arbre. Cal dir que durant uns anys va ser una festa obligatòria per als municipis. En aquestes festes es plantaven arbres, es cantaven cançons i els infants podien gaudir d’un petit berenar. Però d’on prové aquesta festa? Veiem tot seguit l’origen i alguns detalls.
Tal com explica Martí Boada en el seu llibre Rafael Puig i Valls 1845-1920, la festa de l’arbre es va importar a Catalunya des de Nebraska, als Estats Units, on es celebrava des de 1872 amb el nom de l’Arbor Day. Una de les teories de la seva importació és la que explica que el tarragoní Puig i Valls va conèixer la iniciativa quan va visitar els EUA el 1893. Ell mateix va llençar la idea el 1898 en un article publicat a La Vanguardia: Calia impulsar el dia de l’arbre. I l’any següent ja es va celebrar la primera Festa de l’Arbre a Barcelona. La iniciativa va tenir un ampli ressò i ràpidament es va estendre per la resta de l’Estat i per França.
Una anècdota. Dèiem que un dels possibles importadors de la Festa de l’Arbre a Catalunya era el tarragoní Rafael Puig i Valls. Doncs bé, resulta que l’avi del torrenc Ramon (...).-Aquest article és un refregit actualitzat d'una sèrie que vaig publicar fa uns anys. Té 1800 paraules, més o menys. Si us interessa per a la vostra revista me'l demaneu i us l'envio sencer.-

Comentaris

Entrades populars

LES CANÇONS DE TORREDEMBARRA

ACTIVITATS MUSICALS PER INFANTS

CAGANT MELODIES

Santa Creu de la Riera de Gaià

Ermites, tradicions i devocions a la rodalia

NO CUINO: UNA PROPOSTA CULTURAL I GASTRONÒMICA

LA GUERRA DEL FRANCÈS

CASA NOVA, NOU DISC DE TRES