LA NOU DE GAIÀ

Diumenge, 29 de maig a les 10 del matí. Ruta literària conduïda pel Josep Santesmases. Llegiran els seus propis textos molts dels autors/es triats.

Aquest és el text que he llegit avui a La Nou:

1. LA FESTA DEL CENTENARI

Els pobles de la rodalia són plens d’històries que expliquen fets sobrenaturals protagonitzats per l’acció d’algun Sant, d’alguna Santa o una mare de Déu. Normalment, és el «vot de poble» qui tria el personatge del santoral que acaba salvant els habitants d’alguna epidèmia o del mal temps que fa perdre les collites.
Sembla ser que per a fer el «vot de poble» es posaven en una mena d’urna tots els noms del santoral que eren bons candidats per ajudar el municipi. A l’església es feia l’escrutini i el nom del protector o protectora sortia tres vegades consecutives, i es manifestava així la seva voluntat d’ajudar. Seguidament, el poble signava un contracte que l’obligava a organitzar unes festes en el seu honor per sempre més. Només el bisbe podria eliminar aquest compromís. Aquestes devocions tenien la funció no escrita d’aglutinar i cohesionar les societat pageses.
A la Nou de Gaià va ser la Mare de Déu de les Neus qui va salvar la població el 1816. Aquell any patia, per quart estiu consecutiu, pedregades que malmetien les collites de raïm. La Nou va fer un «vot de poble» i va escollir la Mare de Déu de les Neus. Des de llavors, els nouencs i les nouenques organitzen la Festa de la Mare de Déu de les Neus.
El 1916 es va celebrar amb molta joia els 100 anys del «vot de poble». Durant sis dies es van suspendre les activitats laborals. Es van emblanquinar les cases i es van engalanar els carrers i les places amb pins, arcs de triomf, símbols marians i «caprichosos farolillos que, de noche, daban a nuestro pueblo un aspecto fantástico». Durant tres dies, del 4 al 6 d’agost, La Nou es va quedar petita «para contener aquella multitud, siendo preciso que se utilizara la plaza como continuación del templo».
Jordi, El Nou Gaià, núm. 11 (febrer 2009)



Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA