PRIMERES PEDALADES

“Quan vaig endinsar-me a l’antropologia em vaig

adonar que es troba entre la filosofia i la literatura.

Era el meu lloc ideal.”

Marc Augé, Ara, 02-02-2019

 

Full en blanc. Nou projecte. Una il·lusió infinita. Sé què vull explicar però no sé per on començar. És el primer llibre que no sé per on començar. Jaume Cabré, llegint els seus Tres assaigs,[1] em dona la idea: m’hi he de llençar i anar descobrint. La bicicleta. Comencem a pedalar! Fa setmanes que m’hi vull posar però m’he reservat per un dia especial. Volia que fos un dia lliure, fora de casa. Bolígraf i llibreta. I ha arribat l’hora!

Aquest no és un llibre sobre ciclisme, és un homenatge a la bicicleta. Qui vulgui competició, grans carreres o migdiades d’estiu amb el Tour de França a la tele que canviï de canal. Som en un racó de món per compartir la passió per un dels grans invents de la humanitat. Serveix per desplaçar-nos pel món. És un enginy sostenible que no cal omplir de benzina i és silenciós. Quins sentits es desperten quan circulem sobre dues rodes? Què va permetre la invenció de la bici? Per què va tardar tant la humanitat en inventar-la? La bicicleta serà el símbol de la revolució de les ciutats?

Ens interessa la vida lenta, la petjada ecològica, la possibilitat de circular sense fer soroll. Tenim ganes de reflexionar sobre com ens canvia la vida quan ens introduïm en el món de la bicicleta. Volem rumiar sobre la vida en general. La bicicleta pot ser una bona metàfora. La bicicleta permet experimentar la lentitud i la velocitat, l’esforç i el plaer, la fresca del matí i la calor de l’estiu, l’alegria del bon veïnatge i la solitud, el perill dels cotxes i els carrils alliberats a la ferralla amb motor, el gaudi del paisatge i la vista d’ocell dels llocs degradats de la ciutat, l’aire pur i la sensació de contaminació. El cos.

La bici no contamina, no fa soroll, és fàcil de mantenir, és relativament barata, és un vehicle ràpid per distàncies de fins a 8 quilòmetres, permet fer exercici físic i, per tant, és saludable. És una màquina que transforma el nostre moviment amb energia de manera molt eficient. Diuen que amb el mateix esforç, et transporta cinc vegades més lluny que si vas a peu.

Anar en bici activa els nostres sentits, ens permet badar amb llibertat, ens distancia de les cabòries del dia a dia, ens fa aixecar de la cadira i alimenta la curiositat pel nostre entorn, fa redescobrir-nos, ens fa prendre consciència del nostre present alliberar-nos del mòbil per una estona. La vida dalt d’una bicicleta té llums i ombres; això és la vida! Pedalem?

Va, fem-nos aquesta promesa, vosaltres i jo, fem vincle: Som aquí, sabem d’on venim i en un futur ho farem tot en bicicleta. La filòsofa Marina Garcés alerta que ja no ens fem promeses, que evitem els vincles socials amb els altres. Ho escriu al seu llibre El temps de la promesa (Anagrama, 2023). Només els esclaus no poden fer promeses. Per què hem deixat de fer promeses? Vivim un present etern. Els algoritmes escriuran el futur de manera apriorística, amb les dades que hem generat en el passat. “Fer una promesa és interrompre el destí.” Trenquem aquesta dinàmica, aquest destí tancat escrit per les màquines. “Prometre’ns alguna cosa pot ser avui, una forma de revolta.” Tornem a pedalar!



[1] Jaume CABRÉ (2019): Tres assaigs. Barcelona: Edicions Proa.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT