CONFISCACIONS URBANES DURANT LA GUERRA CIVIL AL BAIX GAIÀ


 Confiscacions urbanes durant la Guerra Civil
Altafulla
Les cases de Josep Porta i Recasens al carrer Barceloneta, Ca Salazar, Casa Ixart del carrer del Forn, la casa del carrer Hostal 18, casa de Ramon Montagut -carrer Sant Martí 15, per al Sindicat Agrícola-, la casa de Pilar Oliva Suelves -carrer Nou, 8 per a estatge social de la UGT-, el xalet de Lídia Planas Alomà -al carrer del Mar 7, per a escoles i magatzem del Sindicat Agrícola, secció vinícola-, l’Hort de Pau i la Fassina, la casa de Glaudenci Pladellorens -Sant Martí 5, estatge de la CNT-, l’Església -emprada de magatzem-, l’ermita i la casa rectoral.
Creixell
El castell, l’església, la casa parroquial i cases de famílies benestants abandonades (ca Rull, ca Tolosa i ca Boronat) per a refugiats de Madrid i ca Pasqual que es va destinar a acollir un hospital.
El Catllar
L’església i 22 cases destinades a lloguer de pisos, botigues, magatzem i fabricació de productes.
La Nou de Gaià
La casa de Josep Virgili Calvet del carrer Francesc Layret, el castell, l’església i l’abadia, on s’hi van instal·lar refugiats.
La Pobla de Montornès
10 cases destinades a habitatges, magatzem, oficines i una com a seu de la CNT -a la plaça de la República, la casa de la Concepció Vidal. Dos magatzems, un corral, un pati per bestiar, l’església, l’ermita, la rectoria, les monges -al carrer Lenin per al casal del POUM i escola.
La Riera de Gaià
L’edifici de les monges, l’església, la casa parroquial, casa Queralt, la casa 9 de la Placeta propietat de Joan Casas Galofré, la casa 21 del carrer Prat de la Riba propietat de Lluís Plana Llaudet, una casa al carrer major 29 i una altra a Afores, 43. L’església d’Ardenya fou el magatzem de la junta de pagesos i a la casa parroquial es van fer classes als infants.
Roda de Berà
19 immobles, un d’ells per al POUM i un altre per l’ERC, les monges, l’església, la casa rectoral i l’ermita -al servei de la bateria de costa.
Salomó
Una casa destinada a la UGT, l’església i la casa parroquial per al Sindicat Agrícola i Caixa de Crèdit.
Tamarit
Una casa ocupada pel Sindicat Agrícola i l’església per a magatzem del mateix Sindicat.
Torredembarra
La CNT va ocupar la casa de Joaquim Rovira del carrer Antoni Roig 96, les JJLL la casa del carrer Antoni Roig 57, propietat d’Anna Quadreny, les JSUC la casa d’Eloi Monné Climent del carrer Antoni Roig 79, el PSUC la casa del Tintorer, l’ajuntament les cases parroquials de Baix a Mar i de la Torre, el POUM la casa del carrer Antoni Roig 47, cal Panxo, propietat de Concepció Gatell Domingo, la UGT la casa d’Esteve Huguet Borràs, al carrer Antoni Roig 18, la Societat Obrera de Pescadors-UGT la Rectoria de Baix a Mar, una casa de M. Consolació Puig Querol, al carrer Joan Güell, destinada a famílies refugiades, el xalet de José Maria Bofill utilitzada com escola i al cobert d’Esteve Gatell Carbó, al carrer García Hernández 17, i el magatzem de Josep Recasens Casas, del carrer Pérez Galdós, per a ubicar-hi rentadors públics.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

EL CARRER FREGINAL (TORREDEMBARRA)

La Pedra Alta de Can Ferrer

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

MÚSICA I BICICLETES

MIQUEL MESTRE AVINYÓ

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

SANT NICASI DEL CATLLAR