LA PAGESIA A TORREDEMBARRAAquests dies de confinament s’ha parlat molt dels productes locals, del kilòmetre zero, de la pagesia i la ramaderia. Els experts preveien una gran crisi global quan la producció del petroli anés a menys. I els ecologistes i els científics ja fa anys que ens alerten que l’actual model de creixement econòmic ens porta a un atzucac ambiental. I, al final, tot a petat abans d’hora. Més que mai, hem vist la importància de tenir ben a prop els pagesos i les pageses i tots els sectors laborals que ajuden a mantenir la nevera plena.
Pel camí hem hagut d’abandonar camps de conreus, terres fèrtils on hi ha crescut el bosc o on hi hem construït ufanosos blocs de pisos. El preu que es paga als productors del país, ja siguin de llet, de taronges, de raïm o d’oli, no serveix ni per pagar les despeses. D’aquesta manera, condemnem al sector a desaparèixer. I mica en mica, ens hem anat carregant el sector primari local i amb ell tot un conjunt de coneixements ancestrals que van permetre la vida durant generacions.
Tot això bé a tomb perquè aquests dies recupero una recerca que tenia al calaix. Es tracta de recuperar aquesta memòria agrícola i ramadera del meu entorn local, Torredembarra. Aquest municipi del Baix Gaià, que tots coneixereu per la platja natural dels Muntanyans, el barri marítim o les festes majors que tenen lloc al nucli antic, era un poble pagès. També tenia pescadors i una indústria mitjana que durant el segle XX va donar molta feina als pobles de la rodalia. Es conreaven tots els terrenys de secà –vinya, oliveres, garrofers, ametllers i pocs avellaners- i de regadiu, amb més de 100 sínies que permetien produir melons, moniatos, espigalls, enciams, escaroles i, fins i tot, cotó.
Si voleu donar una ullada al meu treball i ajudar-me a posar ordre a les idees, no dubteu en escriure’m. Us enviaria el pdf de l’estudi i podríeu enviar-me les vostres opinions o coneixements. Moltes gràcies per avançat i... visca la terra!

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

JOSEP MESTRES, PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ I CONSELLER DE LA MANCOMUNITAT

AL PODCAST "LA JUNGLA DE LA TORRE"

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

EVOLUCIÓ DEL DEUTE MUNICIPAL de TORREDEMBARRA

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

GIRA JULIVERT 2021!

LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE LA POBLA DE MONTORNÈS

SALVEM EL GAIÀ!