I la llum?

Quan fa que no passen a mirar el comptador de la llum? Dos anys? Més encara? Us passa a vosaltres? Al nucli antic de la vila fa temps que no veiem passar els operaris prenent nota del consum elèctric. L'empresa deu haver augmentat encara més els seus beneficis enviant a la cua de l'atur els seus treballadors. La impunitat d'aquesta empresa, que els dirigents del PP van privatitzar (1998) i van donar als seus amics -recordeu a Manuel Pizarro?-, és total. Paguem la llum més cara d'Europa -només ens superen dues illes- i les seves inversions al territori brillen per la seva absència. Per cert, recordeu la cantarella que les privatitzacions farien abaixar els preus dels productes i serveis? Doncs bé, feu números. La llum ha pujat els darrers anys boi el 100%. Els sous, no. Acabo amb aquest tema. Diuen que hem de millorar la productivitat i ens abaixen la nòmina. Però les elèctriques cobren la llum cinc vegades més cara a les petites empreses que a les grans. La productivitat es pot millorar rebaixant els costos que no toquin la butxaca dels treballadors. I ho saben.
Gaianada. A principis de novembre el Gaià va baixar desbocat enmig d'una intensa llevantada. Es va emportar passeres i part del Camí de les Terres del Gaià que tot just ara començava a prendre forma. Caldrà repensar el Camí i unir esforços per tal que estigui operatiu tan aviat com sigui possible. En sentirem a parlar.
El Catllar. L'Ajuntament del Catllar ha editat “l'Atles històric il·lustrat del Catllar”. Edificis destacats de la vila i restes arqueològiques. L'obra ha anat a càrrec del rierenc Joan Carles Blanch, que s'ha encarregat tant dels textos com dels dibuixos. Hi trobareu detalls dels jaciments dels Vinyets i de la Cativera. Podreu entendre com funcionava el molí blader, l'agulla, la farga, el pou de glaç o el molí paperer.
Cinema. Pedro Nogales i José Carlos Suárez han publicat “El nostre cinema paradís. Els inicis del cinema als pobles del Tarragonès”. El treball, que va ser reconegut amb el Premi Tarragonès d'Investigació, ha estat publicat per Arola. Hi trobareu referències al Recreo, la Unió i el Sabó, l'època en què un municipi de poc més de dos mil habitants com Torredembarra tenia tres cinemes.
Ferrocarril. El torrenc Lluís Català i l’altafullenc Lluís Brullas acaben de publicar “L’estació de ferrocarril d’Altafulla-Tamarit (1865-2015)" dins la col·lecció L’Oliverot que promou el Centre d’Estudis d’Altafulla. Aquest llibre fa un repàs de les dificultats a tirar endavant les obres de la línia de tren a mitjans del segle XIX. Hi havia manca de capital, especulació i un debat intens per triar el recorregut de la línia Tarragona-Barcelona. Finalment, el primer tren circulà el 1865 i ajudà a desenvolupar econòmicament aquests pobles.

Matinada. A finals de novembre vaig ser a l'Esplai Matinada fent una activitat de música. Tenen un espai al Patronat Antoni Roig. Hi fan activitats tots els dissabtes per la tarda. També fan sortides i participen de festes com el carnaval. M'ensenyen fotografies dels anys 90 i repassem les desenes d'activitats que han desenvolupat aquests anys. A part de les famílies amb fills discapacitats, hi ha molts socis que ho són per donar suport. S'hi respira bon humor i ganes de fer coses. Per molts anys!
El Timbal. La revista el Timbal ha plegat després de 21 anys editant-se. Alguns dels seus somnis escrits estan en marxa. Fa dues dècades, parlar de cabal ecològic pel riu Gaià i d’independència pel nostre país era fer volar coloms per a la majoria. Ara ho tenim a tocar. El Timbal n’ha estat un humil testimoni. Podeu rescatar alguns exemplars al web www.elriu.cat.
"I la llum?", Diari de la Torre, núm. 216, febrer de 2016, pàg. 18.

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

9 D'ABRIL: BANC DE LA SALUT

EL COMÚ