SANT BLAI






Les coques de Sant Blai és mengen el 3 de febrer. és una menja tradicional molt arrelada a Catalunya i al País Valencià. Sempre se l'ha vinculat a la protecció contra els mals de gola, ja que Sant Blai és conegut com a patró dels qui pateixen afeccions respiratòries.
Sant Blai va ser un bisbe i metge d’Armènia que, segons la llegenda, va salvar un nen que s’ennuegava amb una espina de peix. Aquest miracle el va convertir en protector contra els mals de gola, i arreu d’Europa es van instaurar tradicions en honor seu. A Catalunya, una de les més populars és la benedicció d’aliments i, en particular, de les coques que es consumeixen aquest dia.
Les coques de Sant Blai poden presentar diverses formes i receptes segons la localitat, però generalment són dolces i es poden trobar en dues variants principals. L es coques seques: de massa dura i sovint aromatitzades amb anís o altres essències. I les coques toves: similars a les coques ensucrades, amb una massa esponjosa i cobertes de sucre o fruits secs.
A molts pobles i ciutats, aquestes coques es porten a beneir abans de ser consumides, amb la creença que, menjant-les, es prevé el mal de coll durant l’any.
Avui dia, la tradició de les coques de Sant Blai continua viva i molts forns les ofereixen durant els primers dies de febrer. Aquest costum, que combina la gastronomia amb la devoció popular, és un exemple més de com la cultura i la cuina es fonen en les festes tradicionals.
Ja sigui per devoció o simplement per gaudir d’un dolç especial, les coques de Sant Blai són una delícia que val la pena tastar!
Jo, enguany, les he comprat a Cal Nicasi, a la plaça de la Vila de Torredembarra. Boníssimes!

Comentaris

Entrades populars

DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

BARRERA! ELS PEATGES DE GRESCA

EL COMÚ

GIRA JULIVERT 2025!

AÍN

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

LES ERMITES DEL BAIX GAIÀ

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

Pintant des de Torredembarra