SANTA ROSALIA, 1813

Sabíem que teníem torrencs escampats per tot arreu, sobretot per les amèriques. Ho hem pogut comprovar llegint els llibres de compliment pasqual que el rector de la parròquia de sant Pere omplia per tal de fer un seguiment de totes les famílies. En aquests documents, conservats avui en dia a l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona, hi podem trobar anotacions dels torrencs que són a l’altra banda de l’Atlàntic. El que no sabíem és que hi havia una comunitat de torrencs residint a Palma de Mallorca a principis del segle XIX.

Era l’any 1813 i s’acostava santa Rosalia, una diada consolidada a la Torre, de culte a la patrona de la vila. Una colla de «devotos catalanes hijos de la Torredembarra» que vivien a Mallorca van organitzar «sus homenages á su patrona la  vírgen Sta. Rosalía de Palermo» a l’església de Sant Nicloau  de cara al diumenge 1 de setembre. A la vígília van cantar «completas solemnes» i l’endemà a les deu del matí van fer «solemne oficio» amb música i sermó a càrrec del religiós caputxí Ignacio de Sant Vicenç de Llavaneres. Finalment, a les quatre de la tarda es va fer   el «santísimo rosario».

Tot plegat ho hem pogut saber perquè la notícia va aparèixer en portada al Diario de  Palma del 4 de setembre de 1813 i l’hem pogut consultar un cop s’ha digitalitzat.


Comentaris

Entrades populars

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

QUARTA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX"

CREIXELL FA MEMÒRIA

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

CREIXELL, 1822

OLI DE CA L'AURÈLIA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

ALGUNES EFEMÈRIDES TORRENQUES