LA POBLA DE MONTORNÈS. EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX

El setembre de 2018 va aparèixer un llibre editat pel Centre d’Estudis d’Altafulla que parla del passat més recent de la Pobla de Montornès i dels municipis de la rodalia. El Baix Gaià al segle XX, així es titula el llibre, parla d’història, de cultura popular, d’avenços tecnològics i de canvis socials i culturals. Més enllà del conflicte bèl·lic, tracta temes ben diversos que van des de l’arribada de l’electricitat fins a la instal·lació dels càmpings, des dels Pomells de Joventut fins als aplecs de sardanes del dilluns de Pasqua. Els protagonistes d’aquest treball són dones i homes cooperativistes, caramellaires, emprenedores, artistes, mestres, pagesos, boters, pescadors, esportistes, etc.
De la Pobla de Montornès s’esmenta a l’empresari Eusebi Mercader, al futbolista Pere Gibert, l’arribada de l’electricitat a l’època en què Estanislau Recasens era l’alcalde, la instal·lació del primer telèfon, la portada d’aigua de la Font de la Gavatxa de l’any 1923, el cinema, l’evolució de la fàbrica Recasens, l’abandonament de Rubials, la Protectora Agrícola, l’Agrupació Republicana de la Cultura, la cooperativa, Lo Pensament, el Sometent, els rabassaires, la proclamació de la República, els Fets d’Octubre, la Guerra Civil, els refugiats, el Franquisme, les Filles de Maria,  les escoles noves, etc.

Es tracta d’una oportunitat per a descobrir el paisatge humà d’aquests pobles i per reflexionar sobre els canvis accelerats del darrer segle. Un llibre per fer memòria i per explicar aquest tros de món a qui vulgui conèixer-nos.

Comentaris

Entrades populars

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

QUARTA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX"

CREIXELL FA MEMÒRIA

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

CREIXELL, 1822

OLI DE CA L'AURÈLIA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

ALGUNES EFEMÈRIDES TORRENQUES