LA TARDOR

La tardor és l’estació de l’any que ve després de l’estiu. La tardor és un dels 4  moviments que té les Quatre estacions de Vivaldi. La tardor és temps de castanyes, de bolets, carabasses, magranes i moniatos. Els boscos canvien de color. El verd desapareix i guanya el marró. Tots Sants és a la tardor. És l’1 de novembre. Mmmmmmm! Panellets! Ara, la gent jove celebra el Halloween. Els Nois de la Torre, la colla castellera, fan la seva diada i acaben la temporada.

Tot acaba i tot comença. Ja no podem anar a dormir tard. S’ha acabat la gresca de l’estiu. Però ben mirat encara falten les festes majors d’Altafulla per Sant Martí, del Catllar per Sant Nicasi i de Renau per la Verge del Loreto.

A la tardor ja fa una mica més de fresqueta. No tan com abans! Això ho diuen els més grans. Ens posem jersei i pantalons llargs. L’abric de l’hivern... encara no! “A la tardor ni fred, ni calor”, diuen els avis i les àvies. Però en sec, arriba el fred i tots constipats. Ja hi som! A la tardor cauen les fulles dels arbres i, s’hi us fixeu, podeu veure com els ocells marxen en grup cap al sud buscant territoris més càlids.

La tardor és el temps de l’oliva. Som terra d’oliveres i també de garrofers, vinya i marges de pedra seca. Quan l’oliva comença a estar madura, les famílies escampen les borrasses a terra i fan caure la fruita a terra. Com si fos un miracle, aquest fruit tan humil ens donarà l’oli necessari per tot l’any. Quin espectacle veure les premses funcionar!

A la tardor, cauen les primeres nevades a la muntanyes més altes, als Pirineus. Jo ho he vist per la “tele”. Cada dia és fa fosc més aviat. S’està bé a casa, també. A mi m’agrada llegir i fer coses a la cuina. Ens preparem per hivernar. Vindrà l’hivern, la primavera i tornar a començar...

La tardor s’acabarà amb el solstici d’hivern. Ja serà quasi Nadal. Tot d’una ja hi serem. De les cançons de la castanyada a les nadales. De Santa Tecla al Nadal. Fiuuu! 

Comentaris

Entrades populars

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

CRISIS I COOPERATIVISME

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EL COMÚ

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA