1938: LA CNT A FAVOR DE LES LLIBERTATS DE CATALUNYA


El 10 de setembre de 1938 la CNT de la Nou de Gaià i de la Pobla de Montornès van presentar als seus respectius consistoris una moció a favor de l’autogovern i de les institucions catalanes. Els textos són idèntics canviant el nom de la localitat. El text diu així:
“Al Magnífic Ajuntament de Pobla de Montornès= Els que sota-signen, Consellers Municipals, que en el si de l’Ajuntament, representen fidelment a la sindical Confederació Nacional del Treball, CNT, amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre de 1714, i que volem commemorar enguany, s’adrecen i presenten al Consell Municipal, aquesta proposició, demanant el següent:
1er.- La celebració d’una sessió extraordinària en primera i única convocatòria per a commemorar solemnement en aqueixa reunió, la data històrica i memorable de l’11 de setembre de 1714, on nostra estimada Catalunya, sota les hordes vandàliques de l’odiós Felip V, perdia les seves preuades llibertats, a l’ésser-hi arrabassats els seus Furs.
2on.- Acordar per unanimitat de tot l’ajuntament, la més entusiasta, fèrvida i fidel adhesió al Govern de la Generalitat de Catalunya, retent un sentit Homenatge envers el nostre Honorable President de Catalunya, Senyor Companys.
3r.- Que es comuniqui per telegrama al Govern de la Generalitat de Catalunya, l’acord pres per el municipi, fent vots per a què la República, Catalunya i la Llibertat dels pobles, tingui en aquesta memorable data, un incentiu per a fer-nos forts i inexpugnables davant de la lluita gegantina contra el feixisme invasor, aplegant-nos tots, com a vertaders germans i antifeixistes, sota una única Consigna! Vèncer al feixisme.”

La moció de la Pobla era signada pels regidors Salvador Fusté, Joan Jansà i Joan Figuerola. La proposta va rebre el suport del PSUC i d’ERC. El representant de la UR estava malalt però l’alcalde, que era d’ERC, va fer constar que li constava que l’esmentat regidor absent adheria a la proposta. Seguidament van fer un minut de silenci pels caiguts per la República amb els punys enlaire.

Comentaris

Entrades populars

L'HOSTAL DE LA FIGUERETA

QUARTA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL BAIX GAIÀ AL SEGLE XX"

CREIXELL FA MEMÒRIA

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

CREIXELL, 1822

OLI DE CA L'AURÈLIA

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

ALGUNES EFEMÈRIDES TORRENQUES