LLEGINT EL RECULL DE TREBALLS

"Llegint el Recull de Treballs", Diari de la Torre, setembre de 2012, núm. 176, pàg. 24.
Els centres d’estudis són entitats que podem trobar escampades per arreu del país. Els formen persones diverses, que s’interessen pel municipi, la comarca i el país. N’hi ha que col·leccionen les publicacions i n’hi ha que gaudeixen de recórrer els camins del defora. Hi ha socis que investiguen la variant dialectal de la comarca, altres que assisteixen a conferències i alguns que es dediquen a endreçar la biblioteca. Són hereus de l’esperit cultural dels ateneus del segle XIX, creen sentiment de pertinença i rescaten de l’oblit el patrimoni més proper.
De tot plegat en van parlar els ponents de la presentació del tretzè Recull de Treballs del Centre d’Estudis Sinibald de Mas. És el centre d’estudis de Torredembarra, que té la seva seu física al Casal Municipal i la seva seu virtual a www.sinibald.cat. L’any vinent celebrarà el seu trentè aniversari. Aquesta associació torrenca edita cada any un llibre amb diferents articles sobre aspectes diversos que fan referència a Torredembarra o als pobles de la rodalia. En aquesta ocasió hi podem trobar escrits sobre el campanar de la parròquia, les campanyes d’educació ambiental, les barques de pesca de finals del segle XIX i principis del XX, la topografia mèdica de l’any 1926, l’aula d’acollida de l’Institut Torredembarra, els esquers naturals que empraven els pescadors, els Fontanilles, la cantina de l’estació i la capella de la Sort. En el volum, que ha coordinat el David Morlà, també hi ha recollides totes les activitats desenvolupades per l’entitat al llarg del curs passat.
Entre els autors podem llegir al Raül Flores, l’Elisenda Forés, el Joaquim Nolla, l’Albert Pujol, el Gabriel Comes, el Salvador-J. Rovira, el Lluís Català, el Francesc Mercadé i la Marta Velasco. Precisament, el llibre està dedicat a la memòria de la Marta, que va ser la guanyadora del darrer Premi de Recerca de Batxillerat del Cartell de Premis de Torredembarra i que va perdre la vida en un malaurat accident de trànsit. Cal felicitar al Centre per aquesta emotiva iniciativa.
Seria molt interessant que el Recull no es perdés mai. Genera coneixement i posa en valor el nostre municipi. També fóra bo que els treballs que realitzen els nostres estudiants a les diverses universitats on van no es perdessin i els que són de temàtica local es poguessin publicar. Quan llicenciats hi ha a Torredembarra? Centenars. Quants han publicat aquests anys al Recull? Molts menys! Som-hi: fem un esforç per retornar a la societat allò que s’ha invertit en nosaltres, en la nostra formació.
El Centre d’Estudis, presidit per l’Albert Bonet, encara el curs amb força. Ja ha donat a conèixer el calendari de l’Aula d’Extensió Universitària que promou com a Antena del Coneixement a Torredembarra de la Universitat Rovira i Virgili-Campus Extens. Aquesta iniciativa rep diferents suports com el de la Diputació de Tarragona, el  Patronat de Cultura i Ona la Torre. Entre les conferències voldria destacar-ne algunes: l’obra de Jujol al Camp de Tarragona, la cuina de les nostres comarques a l’època medieval i el front marítim de Torredembarra fins a Mont-roig.
Per cert, ja m’he llegit el llibre de memòries de joventut del Josep Gual. Us el recomano. Està molt ben escrit. Les històries i les anècdotes, relacionades amb la vida quotidiana i moments històrics importants, sedueixen des del principi fins al final. L’ha editat la Biblioteca Mestra Maria Antònia dins la col·lecció La Fàbrica d’Idees dirigida per l’Anna Merino. 

Entrades populars

4 d'ABRIL: NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

CRISIS I COOPERATIVISME

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

GIRA JULIVERT 2024!

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

LES ÀNIMES DE TAMARIT

LA GUERRA DE CUBA

LA VEU DEL POBLE