ELOGI DE LES EXCURSIONS




Jordi SUÑÉ: "Elogi de les excursions", Diari de la Torre, gener de 2012, núm. 168, pàg. 24.



Darrerament han aparegut dos llibres que, davant de les presses dels nostres temps, reivindiquen l’anar a peu o amb bicicleta. Els dos autors són antropòlegs francesos. David Le Breton –Elogi del caminar, editorial Siruela- reivindica el passeig, el trekking, perdre’s pels camins per evadir-se de la modernitat i el seu ritme desenfrenat. Per ell sortir a caminar és retrobar-se amb els sentits, compartir amb altres persones un espai semblant al d’una sobretaula, retrobar el sentiment d’existir, una oportunitat per meditar, per escoltar el silenci, el retorn a l’experiència del cos, a la natura. De la mateixa manera, Augé –Elogi de la bibicleta, editorial Gedisa- veu la bicicleta com el mitjà de transport de la ciutat del futur, l’harmonia del temps i de l’espai, el retrobament de la realitat davant el món virtual que ens envolta. Per cert, la portada d’aquest llibre és un muntatge realitzat a partir del famós quadre de Ramon Casas i el torrenc Pere Romeu muntant un tàndem.
Si us han convençut les bondats de l’anar a poc a poc podeu començar a caminar en qualsevol direcció, que alguna cosa trobareu. També podeu consultar el mapa del Baix Gaià acabat d’editar per Piolet (www.editorialpiolet.com) i diferents institucions, que és un pou d’idees (el Pujol Rodó, Sant Simplici, la Mola, Mas Gibert, etc.). O encara més fàcil, apunteu-vos a alguna de les excursions organitzades per diferents associacions. Aquí en teniu algunes.
Cada primer diumenge de mes el Gepec (www.gepec.cat/muntanyans) organitza una visita guiada als Muntanyans. Surten a les nou del matí i el punt de trobada és a cal Freu, al Club Marítim. El Centre d’Estudis Sinibald de Mas (CESM) té una vocalia d’entorn, paisatge i senderisme que organitza periòdicament sortides. L’Ajuntament d’Altafulla organitza de cara al 29 de gener la I Marxa dels Castells del Baix Gaià. La jornada acabarà amb una calçotada. El dia 12 de febrer el Grup d’Amics de Toni Achón prepara una excursió al Castell de Marmellà, al Montmell (gata@tinet.cat). El 19 de febrer, el CESM (www.sinibald.cat) farà un tram de la ronda verda del Gaià. Durant el mes de febrer, el Club Esportiu Muntanyenc de Creixell organitza diverses activitats molt interessants (cemcreixell@gmail.com). L’11 de març, el Gata farà una excursió pel litoral, des de Tarragona fins a Tamarit. I per finals d’abril ja es prepara la tercera edició de la marxa per les Terres del Gaià (http://blocs.tinet.cat/lt/blog/salvem-el-gaia), de Santa Coloma de Queralt fins a la desembocadura del riu, i la setena edició de l’excursió Creixell- Santes Creus. I no ens oblidem dels programes anuals de les penyes ciclistes de la rodalia -Torredembarra, Altafulla, la Pobla de Montornès i la Riera de Gaià-. A més a més, totes elles organitzen una trobada que enguany arriba a la dissetena edició. I acabo: els excursionistes d’arreu del país també ens visiten. Aquest gener ha estat el torn del Club Excursionista de Salouenc (http://clubexcursionista.salouentitats.cat). Salutacions des del Diari de la Torre. Que gaudiu de la ruta i de la companyia!

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EL COMÚ