TERRES ENTRE METRÒPOLIS


El Punt, 18-XI-2009, pàg. 33.

Us presento un llibre de reflexió sobre el passat, el present i el futur del nostre territori. Es tracta de La Resclosa, la publicació periòdica del Centre d’Estudis del Gaià, que recull, en aquesta ocasió, el conjunt de ponències i comunicacions de les I Jornades d’Estudi i Difusió de les Terres del Gaià que van tenir lloc el novembre de 2008 al Monestir de Santes Creus. S’ha editat amb el suport de la Diputació de Tarragona, els Consells Comarcals de l’Alt Camp, El Tarragonès i La Conca de Barberà, l’Ajuntament de Vila-rodona i l’Institut Ramon Muntaner.

Un any després de les Jornades, a la sala d’actes de la Cooperativa de Vila-rodona, es va presentar, de la mà del geògraf de la URV Sergi Saladié, el treball resultant. Els promotors de l’obra, que té poc més de 300 pàgines, engeguen ara una gira de presentacions pels diferents pobles per donar a conèixer aquesta iniciativa. Sens dubte és una eina que servirà al quasi centenar de persones que van assistir a les I Jornades però també al conjunt d’entitats i administracions preocupades per l’esdevenir d’aquests municipis que queden en mig de l’expansió metropolitana de Barcelona i l’àrea d’influència de Tarragona.

Una de les tesis que comparteixen les diferents plomes que hi escriuen és que el model estès en aquests darrers anys, basat en el totxo, l’urbanisme difús i l’abandó de l’agricultura són tendències caduques que no ens han aportaran una millor qualitat de vida. Caldrà aprofitar el potencial patrimonial que tenim, diversificar l’economia, garantir llocs de treball al territori per tal que no fugin cervells cap altres centres més dinàmics i planificar molt bé què volem ser en els propers anys. L’alternativa a aquesta proposta és la que tenim a damunt la taula: infrastructures dissenyades a quilòmetres lluny d’aquí, que no responen a les nostres necessitats, sobre explotació del litoral i abandó d’una bona part del territori. Enric Tello, Jordi Blay, Josep Santesmases, Joan Carles Blanch, Hèctor Hernández, Toni Bara, Ramon Ferré, Jordi Pagès, Pau Plana i Antoni Gavaldà són alguns dels autors que hi trobareu.

La idea de fer les Jornades, que tindran una segona edició el 20 de març del 2010 a Salomó, va sorgir en un dels Fòrums per les Terres del Gaià que es van celebrant periòdicament per aquests municipis. El proper Fòrum és a les Piles, a la Baixa Segarra, el 28 de novembre. Aquests espais de debat estan oberts a tothom. De ben segur que s’aniran perfilant noves idees i punts de trobada que ajudaran als municipis d’aquest tros de món a tenir una millor qualitat de vida.

Les dades
La Resclosa, núm. 13, Centre d’Estudis del Gaià, 2009.
Direcció: Josep Santesmases i Ollé
Correu electrònic del Centre d’Estudis del Gaià: 
cegaia@hotmail.com

Comentaris

Entrades populars

OLI DE CA L'AURÈLIA

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

29 d'ABRIL: BIBLIOTECA MESTRA MARIA ANTÒNIA (TORREDEMBARRA)

CREIXELL FA MEMÒRIA

QUE NOEL ETIQUETI EN CATALÀ, ESTARIA MOLT BÉ!

LES FESTES MAJORS DE CREIXELL DEL 1902, 1927 I 1928

CD DE JULIVERT: A TAMARIT!

CREIXELL, 1822