Conversaciones con Néstor García Canclini


Jordi SUÑÉ: "Un món es desfeta", La Directa, núm. 490, 10-XII-2019.

Néstor Garcia Canclini és un antropòleg llatinoamericà d’una llarga trajectòria de recerca i d’una gran influència entre els investigadors de les cultures populars en la construcció d’imaginaris socials, els espais de creativitat i les noves formes de participació social. Molts dels seus títols són una invitació a voler-ne saber més: Culturas híbridas (1990), Globalización imaginada (1999), Lectores, espectadores e internautas (2007) o Sociedad sin relato (2010). La seva biografia ens ajuda a entendre l’evolució dels seus interessos acadèmics i la seva aposta per una metodologia interdisciplinària. Nascut a la Plata, a Argentina, va començar a exercir de professor de filosofia a la universitat fins que va haver d’exiliar-se per motius polítics. La seva arribada a Mèxic fou la descoberta d’un país que acollia una gran part de la intel·lectualitat del continent que fugia de les dictadures de l’època. Allí va poder transitar cap a l’antropologia sense mai abandonar la seva formació i experiència prèvia. Arran del seu procés formatiu i de investigació, García Canclini va conèixer de primera mà Europa i Amèrica, els seus contrastos socials, les seves ciutats, les polítiques públiques, etc.
Aquest antropòleg és conegut pel seu concepte d’hibridació, d’entre d’altres, que ens parla dels efectes de la globalització en aquesta fase de desfeta provocada pel neoliberalisme. Ni homogeneïtzació, ni cultures aïllades. Un món sense relat, on la precarietat afecta sobretot als més joves que ja no es poden incorporar al món laboral com la modernitat ens havia fet preveure. La precarietat generalitzada com a tret característic de la fase actual del capitalisme. Malestar però també noves oportunitats creatives. Interculturalitat i interdependències transnacionals. Interconnexions i conflictes. Noves formes d’exclusió. Desintegració de l’ordre establert. Processos d’identificació que transcendeixen les fronteres nacionals. Identitats destarritorialitzades. Desrepresentació política. Fi de la linealitat de la història. Gentrificació als centres històrics de les ciutats. Creixement de la informalitat (il·legalitat, narcotràfic, vida al marge de la llei). Incertesa.
Robin Adèle Greeley, especialista en art modern i contemporani, coordina aquest llibre que us presento. Es tracta d’una proposta que defuig de l’homenatge a l’autor i s’endinsa, a través de converses amb diversos especialistes –dos antropòlegs, una historiadora de l’art, un comunicòleg, una investigadora de l’àmbit de les ciències socials, un escriptor i una especialista en gestió cultural- en els temes que han mogut a García Canclini durant tota la seva carrera i a l’hora plantegen qüestions que permeten un exercici de debat i una exploració de nous camins.
La lectura d’aquest treball permet reflexionar sobre els diferents tipus de migracions, les dictadures, l’art, l’evolució de les ciutats, la influència de les noves tecnologies, els límits de les diferents disciplines que conformen les ciències socials, el jovent i els moviments socials.

LLIBRE
La interculturalidad y sus imaginarios: Conversaciones con Néstor García Canclini
Robin Adèle Greeley
Editorial Gedisa
2018
396 pàgines

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA