ASSOCIACIONS AGRÍCOLES DE LA POBLA DE MONTORNÈS


Començo a recollir en aquesta entrada del mu web les dades que vagi trobant de l'associacionisme pagès de la Pobla de Montornès. Per ara seran notes disperses i, en el futur, ja ho veurem. 
Arran dela crisi la filoxera van aparèixer nombroses iniciatives col·lectives per tal de fer front a la crisi al camp. Es van crear cooperatives i sindicats a quasi tots els pobles.
Si ens passegem pel carrer Major de la Pobla hi trobarem la Cooperativa Agrícola, amb servei de bar al primer pis. Antigament hi havia hagut cinema, un grup de teatre i una secció de cant coral, lo Pensament.
No sabem gaires coses dels seu inicis.  Segurament, el sindicat Agrícola de Sant Isidre es va crear el 1908. L'he trobat anomenada amb diferents noms (Societat Agrícola, Sindicat Agrícola, Cooperativa Agrícola), cosa que genera confusió a l'hora de reconstruir la seva història. (Pere SOLÀ (1998): Itineraris per la sociabilitat meridional catalana i La Cruz, 01-03-1910)
La Pobla va tenir secció local de Trabajadores Agrícolas (1896), un sindicat agrari impulsat pels republicans federals.
El 1903 es va crear la Protectora Agrícola. Era una entitat de foment de la pagesia i va desenvolupar la seva tasca al llarg del primer terç del segle XX. Eren uns 55 socis. El 1916 surt referenciada al llibret Estadística de Asociaciones editat per l'Instituto de Reformas Sociales (IRS (1917): Estadística de asociaciones : censo electoral de asociaciones profesionales para la renovación de la parte electiva del Instituto de las Juntas de Reformas Sociales y relación de las instituciones no profesionales de ahorro, cooperación y previsión en 30 de junio de 1916. Madrid: Instituto de Reformas Sociales).
La Societat Agrària l'Aliança es va fundar el 1927 amb l'objectiu de defensar els interessos materials i morals del poble. La seva junta estava formada per Josep Cid Estalayo(president), Josep Miracle Massó (secretari), Josep Mercadé Jené (tresorer), Isidro Giralt Casas (comptador), Josep Galofré, Pere Solé i Joan Parera (vocals). (Las Noticias, 06-04-1927)
Societat de Rabassaires (1931).
Hermandad de Labradores y Ganaderos (anys 40).

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

6 de MAIG: HISTÒRIES DE SALOMÓ I DELS POBLES DE LA RODALIA

NOU LLIBRE! DEU RETALLS DE BAIX GAIÀ

EUSEBI MERCADER MERCADER

Ruta pel patrimoni històric de Torredembarra

#29sTotsSomDocents

Sindicat de Treballadors de la Terra i Oficis Varis del Catllar (1937)

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

LES ÀNIMES DE TAMARIT