La Mare de Déu de les Neus a la Nou de Gaià


“Y la Verge honrarà nostre cor noble”

Pau Dalmau Calaf, La Cruz, 28-VII-1916.

 

Era l’any 1816. L’economia era precària i feia poc que s’havia acabat la Guerra del Francès. Era el quart any que es perdia la collita de raïm per culpa de tempestes, pedregades i plagues. L’any 16 del segle XIX, a més a més, arribà “una infinitat de papallonas que cagan una llavó i se forman arugas que se menjaren hasta las fullas de los cànems, viñas y las fullas de los abres”.[1] El poble es reuní. Posaren dins una bossa papers amb els noms de diferents advocacions de la Mare de Déu i diversos sants. A l’atzar anaren traient tres papers i, quina fou la seva sorpresa, que sempre sortí el mateix. Era la Mare de Déu de les Neus. Feren un vot de poble i acabaren les penúries a la Nou. Des de llavors li dediquen la festa major del 5 d’agost.

 

Per cert, a la Nou hi ha un altre vot de poble però se’n desconeix l’origen. Possiblement la devoció a Sant Cosme i Sant Damià provingui del segle XVII, segons l’historiador Joan Carles Blanch. Avui en dia és la segona festa més important de la Nou de Gaià. Se celebra el 27 de setembre. Sant Cosme i Sant Damià són els sants metges. Eren bessons. Feien guariments miraculosos, tant a persones com a animals. Van morir màrtirs, perseguits per Dioclecià, emperador romà entre el 284 i el 305. Segons la tradició occidental procedien d’orient. Eren molt coneguts perquè no cobraven pels seus serveis. Foren decapitats prop d’Antiòquia de Síria. Alguna cosa ben bona devien fer per la Nou perquè encara es conservi el vot de poble!

Per cert, Sant Cosme i Sant Damià també són venerats a Molnars, on tenen la parròquia dedicada a aquests sants, i a Ardenya, on són copatrons amb Sant Jordi i tenen un vot de poble.

La Nou de Gaià celebra la seva festa major per Santa Magdalena, la seva patrona, el 22 de juliol. Cada any li canten els goigs on recorden que és “nostra advocada”. Alguns anys representen el ball parlat en honor seu, com el 1940 i el 2013.



[1] Joan Carles BLANCH (2011): La Nou de Gaià. Valls: Cossetània Edicions, pàg. 83 i 84.

Retall del llibre VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ.


Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

La Pedra Alta de Can Ferrer

Societat de Socors Mutus de Torredembarra (1866-1869)

LA RELLISCADA DE SANT MIQUEL

EDIFICIS AMB HISTÒRIA DE TORREDEMBARRA

VOTS DE POBLE. TRADICIONS, ERMITES, CREENCES I FESTES POPULARS AL BAIX GAIÀ

EL COMÚ