De la Fonda a Vespella

"De la Fonda a Vespella", Diari de la Torre, núm. 188, octubre de 2013, pàg. 24.

Molts coneixereu al Joan Carles Blanch pels anys que va treballar a la Fonda de la Riera de Gaià, al costat de ca la Feliça. Els sopars tertúlia i les exposicions van convertir aquell local emblemàtic en un centre cultural i gastronòmic. Durant aquells anys el Joan Carles va continuar treballant la seva vessant artística i d'escriptor. Passats els anys podem veure que el seu recorregut ha estat profitós i ple de publicacions. Destaquem-ne dues mot conegudes pels torrencs i les torrenques il·lustrades per ell: Arrels de Torredembarra (2010) i Visca Santa Rosalia! (2011).

Blanch (www.jcblanchtorrebadell.cat) es passeja aquests dies pel Baix Gaià amb un nou treball sota el braç. El llibre de Vespella és el seu títol. L'ha editat Cossetània dins la seva col·lecció el Tinter. Es tracta d'una iniciativa valenta de l'Ajuntament vespellenc. Amb aquest llibre, el seu alcalde, Daniel Cid, consolida la publicació de llibres de temàtica local. El primer fou el Llibre blau de Vespella (1998) i després, l'Onomàstica de Vespella (2010). Aquest nou llibre és una aposta cara per posar en valor a història i el patrimoni local.

L'autor ha dividit el llibre en nou capítols: Localització i identificació, el medi físic i e natural, el medi humà, la cultura popular, el patrimoni arquitectònic i artístic, l'ensenyament i les escoles, l'estructura econòmica, els poders fàctics i la història. El volum té 410 pàgines, compta amb un pròleg de l'historiador i alcalde de Salomó Antoni Virgili, quadres, desenes d'imatges i il·lustracions fetes pel propi autor. D'aquestes destaquen les recreacions de fets històrics i les explicatives d'elements patrimonial com el molí medieval de la Fontova. Aquests dibuixos ajuden al lector a entendre la vida en altres èpoques i la seva evolució.

D'entre totes les coses que s'hi expliquen jo en voldria destacar algunes. Els alcaldes de la II República van ser sempre membres del Centre Republicà Federal. Abans de la dictadura de Primo de Rivera també era alcalde Fèlix Casas Virgili, que després seria president fundador del Centre. El curiós del cas és que l'alcaldia continuà en mans dels antics membres del Centre Republicà durant el franquisme, fins el 1957, quan entrà Avelino Porta, que s'estigué en el càrrec fins el 1983.

D'entre el patrimoni comunal dels pobles en destaquen aquells elements que tenen a veure amb el subministrament d'aigua. A Vespella, si pugeu cap al castell, trobareu un toll d'aigua permanent a tocar de la muntanya i del camí. No és casualitat. És l'antiga bassa que recollia l'aigua de pluja. És patrimoni líquid!

De balls parlats –tema amb un gran interès a la nostra comarca- Blanch n’ha localitzat dos. El ball de Sant Miquel, patró de Vespella, es va representar el 1884. L’autor ha localitzat en un arxiu familiar la factura del lloguer dels vestits, els sables, barbes, entre d’altres. Del ball de Sant Isidre s’han trobat fragments transcrits a finals del segle XIX: “Ahont van aquesta brutícia/ a posar mal de la gent,/ que ara corra un jovent/ tot es dropada i malicia”.

El Joan Carles cuinava sempre amb productes de la terra a la Fonda. Ara continua aquesta tasca de recerca i artesania amb les lletres i els dibuixos. Sens dubte, un bon menú per a descobrir la comarca.

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

23 d'ABRIL de 2024

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA