17 RUTES PER FER A PEU (I NO PRENDRE MAL EN L'INTENT)

 


Espai en construcció


1) BOSC PINTAT DE POBLET

A l'obaga de les muntanyes de Prades hi ha un dels boscos més bonics del país. Fins ara coneixíem la ruta fins el mirador de la Pena, a tocar. Ara podem completar la descoberta de l'entorn de Poblet resseguint una ruta micològica molt curiosa. Es tracta de seguir les rutes marcades i trobar arbres pintats i cartells informatius sobre els bolets més comuns. El camí és apte per a tothom. Jo hi vaig destinar 3 hores, però és pot fer amb menys temps. Si voleu aparcar ben a prop cal que hi aneu ben aviat pel matí. 


2) CAMÍ DE RONDA DE PALAMÓS A CALELLA DE PALAFRUGELL

Aquesta ruta ressegueix el GR del litoral i està molt ben senyalat. Jo la vaig fer amb un matí. Pels que estem acostumats a les grans platges de Tarragona, aquest paisatge és sorprenentment escarpat i ple de racons molt bonics. A més a més, el camí travessa espais naturals protegits gràcies a la pressió ciutadana, cosa que és recordat per alguna placa commemorativa. Si us desvieu del camí oficial i marcat, que sovint s'endinsa cap a l'interior, gaudireu dels paisatges més espectaculars i perillosos, no aptes per anar amb infants.


3) L'ERMITA DE L'ABELLERA

Aquesta ruta familiar és un clàssic. Sortint de Prades i seguint les indicacions es pot arribar amb poc més de mitja hora a l'ermita de l'Abellera. Gaudireu de vistes a les muntanyes de la Mussara i la vall de Capafonts. Pel camí, trepitjareuu la típica roca vermella i passareu per la capelleta de Sant Antoni.

4) VIA VERDA D'ORPESA
A la Plana Alta, entre Benicàssim i Orpesa, hi ha una via verda espectacular que travessa muntanyes que donen al mar a través de túnels i de talls a la roca espectaculars. Pel camí hi trobareu dues torres, l'espai natural de la Renegà, molta gent recorrent a peu o amb bici el camí. Jo el vaig fer en dues hores i mitja, a peu, a pas valent, anant i tornant pel mateix lloc excepte el final. En arribar a Orpesa vaig tornar un tram per un camí de contraband senyalitzat. Uns 12 km, anar i tornar.





5) ESTANY GERBER 
Aquesta ruta és espectacular. Són 6,5 km de pujar i els mateixos de baixar. Porteu menjar i aigua. Aneu-hi pel matí, que faci bo. Tot i ser alta muntanya, és assequible. Passareu per dos tolls preciosos (un és el de la foto) abans no arribeu a l'estany Gerber. Cal deixar el cotxe a l'aparcament del Clot, al Port de la Bonaigua. És al Pallars Sobirà, a la zona perifèrica del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.


6) ELS GORGS DE LA FEBRÓ
Aquesta és una ruta llarga, d'uns 14 km. Cal agafar-se el dia, sortir pel matí, dinar als gorgs i tornar. Sortim de Siurana i baixem fins als gorgs. En anar i tornar mirem de fer-la circular però no sempre es pot. També es pot fer des d'Arbolí i és una passada. 


7) RIU MILLARS
A Montanejos, a la comarca de l'Alt Millars, el riu serpenteja tranquil per sota del poble. L'Ajuntament del municipi manté l'espai molt cuidat i senyalitzat. L'afluència de gent és tan gran que fa pagar una petita entrada per accedir-hi. Hi ha diferents rutes. La més plana i tranquila, resseguint la llera, té uns dos quilòmetres d'anada. Montanejos té una gran oferta de negocis turístics. Montanejos és el poble on va morir assassinat Guillem Agulló.


8) SANTA PERPÈTUA DE GAIÀ
Circular. Dues hores. Aparquem a tocar del riu, sota de Santa Perpètua. Resseguim el riu en direcció Santa Coloma de Queralt. La torre i l'església ens queden a la dreta. Trobem la resclosa i seguim. Al cap d'una estona el camí permet travessar el riu i pujar lentament cap a la carretera. Tornem al poble per la carretera. Visitem l"església abandonada i la torre restaurada. Vistes impressionants. Dels llocs bonics del país.


9) XÈRICA
Xèrica és un municipi de la comarca de l'Alt Palància. És un poble bonic, amb botigues, bars, patrimoni i moltes fonts. El camí que us proposo és circular, d'un quilòmetre i mig i força pla. Voreja el riu i passa per un espai d'esbarjo infantil. Arriba al poble pel costat contrari d'on sortim (un aparcament força gran de terra, a tocar del riu i d'uns jardins públics). La ruta es pot fer tant lenta come s vulgui. Jo vaig aconseguir la fita de fer-la en una hora.





10) CAPAFONTS-MARE DE DÉU DE LES BARRULLES-RIU BRUGENT
Ruta circular d'uns 5 quilòmetres. Aneu en compte amb la calor. De Capafonts a l'ermita és un passeig. D'un lateral de l'ermita surt un camí senyalitzat que baixa pel barranc fins al riu, amb ombra. Un cop arribes al riu pots anar cap a les Fous en direcció Farena o pujar a Capafonts resseguint el riu i passant pel pont medieval, el punt més bonic de la ruta. Es pot fer amb dues horetes. Naltros n'hem tardat tres. A dinar, al restaurant Brugent, a Farena (menú de cap de setmana 18 euros).


11) POBLAT TALAIÒTIC DE TALATÍ DE DALT (Menorca)
Es tracta d'una ruta circular en un recinte a l'aire lliure. L'entrada val 4 euros. Hi ha servei de bar. Son 30' a pas de museu. 


12) RIU LLUCENA (Alcalatén)
Avui ens traslladem a la comarca d'Alcalatén, a Llucena del Cid. La ruta segueix, més o menys, la línia del riu. Per tant, no és circular. La podeu allargar fins al naixement del riu. Jo vaig començar la "Ruta dels Molins d'Aigua" a l'àrea de lleure de la Badina. Hi caben pocs cotxes. Aneu-hi d'hora. L'espai està molt net i és poc concorregut. Us hi podreu banyar a l'estiu. Està ben senyalitzat. Jo vaig arribar fins a Mas de Llorens, a uns 3,5 km. Al final vaig acabar fent 7,5 km, unes 11.000 passes.

13) L'AMETLLA-L'ESTANY TORT
1 hora. Circular. 5 km. Sortim de l'Ametlla de Mar resseguint la costa (espectacular) en direcció nord. Està marcat com a GR. En arribar a l'Estany Tort trenquem pel camí en direcció a l'interior, cap a la via de tren. Tornem en paralel a la via en direcció l'Ametlla per un camí ample envoltat de marges de pedra seca, oliveres i garrofers.

14) ESTANY DE SANT MAURICI-ESPOT
Són dues hores de camí per dins del bosc, a tocar del riu. Per pujar a Sant Maurici, al Parc Nacional d'Aigües Tortes i Estany de Sant Maurici, es pot fer amb taxis 4 x 4 des d'Espot. Per baixar el camí està molt ben condicionat i senyalitzat. El tros amb menys ombra és el que va de l'aparcament fins a Espot. Realment, és una ruta espectacular. L'Ara es pot comprar a l'Hotel Vall d'Àneu d'Esterri d'Àneu. Per dinar us recomano el Cafè Pessets de Sort.

15) EL SALT DEL GRILL (El Ripollès)
Aquesta és una sortida preciosa que transcorre al costat del riu Freser. A l'estiu fan pagar 5 euros per cotxe i podreu aparcar ben a prop. Son 40 minuts caminant, sempre pujant. Si voleu continuar la ruta pot arribar a ser circular pujant al refugi de la Coma de Vaca. 




16) QUERALBS-NÚRIA
Aquesta és una ruta clàssica de l'excursionisme. Sortim de l'aparcament del cremallera de Queralbs. Caminem tres hores, quasi sempre en pujada, amb uns 900 metres de desnivell acumulats, amb trams d'una gran bellesa. Arribar a peu al santuari de Núria és tota una experiència. Porteu aigua i menjar i gaudiu del merescut descans a l'herba. Vam tornar amb el cremallera.









17) ELS 7 GORGS (El Ripollès)
A prop de Campdevànol trobareu un aparcament per a cotxes. Fan pagar 5 euros per persona per entrar a l'espai natural. Es tracta d'una ruta circular que passa per set gorg i es pot caminar amb tres hores. Nosaltres n'hem fet 4, badant. L'espai està molt concorregut però s'hi està bé. A Campdevànol poble podeu comprar l'Ara. Per dinar us recomanem Ca la Paquita.








 

Comentaris

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

GIRA JULIVERT 2024!

TROBADA DE MULASSES DE CATALUNYA

BAIX GAIÀ. ORIGEN DEL CONCEPTE, IDENTITAT COMPARTIDA I PROJECTES EN MARXA

LA ROCA FORADADA I ELS TÚNELS LEGENDARIS

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA

21 d'ABRIL: LLEGENDES, RELATS, VOTS DE POBLES I TRADICIONS DE BONASTRE I RODALIA