LA COOPERATIVA AGRÍCOLA DE LA POBLA DE MONTORNÈS

En aquests temps d'individualisme exagerat i de triomf del neoliberalisme em sorprèn que encara es mantingui a tots els pobles algun patrimoni que sigui col·lectiu. Aquest matí he peregrinat fins la Cooperativa de la Pobla per agafar forces i seguir creient en el món comú que descriu la filòsofa Marina Garcés al seu darrer llibre.
Una cooperativa agrícola com aqueixa no és només vi i oli, adobs i tractaments. És la coral lo Pensament, cinema, ball, cafè...
Aquesta cooperativa serà la mateixa que tinc documentada el 1902?
Avui, precisament, hem parlat amb el Ricard de les cooperatives del tombant de segle, sorgides moltes d'elles arran de la crisi de la fil·loxera.
De totes les coses que es poden recollir en un llibre d'història del segle XX tinc especial predilecció per aquelles que són construïdes per la col·lectivitat, per cercar el bé comú.

Comentaris

Payes ha dit…
Hola Buenas,a on la tens documentada del 1902??
JORDI SUÑÉ ha dit…
Bon dia! Amb les dades que tinc avui en dia, diria que el 1903 es va fundar la Protectora Agrícola, de la qual en sé poques coses. Aquesta entitat de foment de la pagesia va desenvolupar la seva tasca al llarg del primer terç del segle XX. Eren uns 55 socis. En canvi el sindicat agrícola de Sant Isidre sembla que es va crear el 1908. A vegades l'he trobat anomenat d'altres maneres (Societat Agrícola), cosa que em genera confusió a l'hora de refer la seva història. (Pere SOLÀ (1998): Itineraris per la sociabilitat meridional catalana; La Cruz, 1-III-1910). A veure si remeno els papers que tinc i en faig un escrit que ho reculli. Salutacions!

Entrades populars

CRISIS I COOPERATIVISME

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

26 RUTES A PEU PEL BAIX GAIÀ

SEGONA EDICIÓ DEL LLIBRE "EL RIU DE LES DONES"

24 de MARÇ: Cançons a la presentació del llibre de Julià Guillamon

GIRA JULIVERT 2023!

L'OFICI DE BOTER A TORREDEMBARRA

SOCIABILITAT POLÍTICA EN TEMPS DE LA II REPÚBLICA AL BAIX GAIÀ

JOSEBA LOINAZ + JOSE QUINTAS + JORDI SUÑÉ

LA BRUIXA DE LA SÍNIA DE ROVIRETA