JORNADES D'ESTUDI I DIVULGACIÓ DE LES TERRES DEL GAIÀ


14 i 15 de novembre de 2008
lloc: Santes Creus

Centre d'Estiudis del Gaià

Entitats que hi col·laboren:
Associació Mediambiental La Sínia
GEPEC
GATA
Institut Ramon Muntaner
Consell Comarcal de l'Alt Camp
Consell Comarcal de la Conca de Barberà
Consell Comarcal del Tarragonès
Ajuntament d'Aiguamúrcia
Museu d'Història de Catalunya

Els propers dies 14 i 15 de novembre se celebraran al monestir de Santes Creus les I Jornades d'Estudis i Divulgació de les Terres del Gaià.

Els àmbits de les Jornades seran els següents:

ÀMBIT 1
El Gaià ahir: l'herència del passatPatrimoni arquitectònic del riu i els usos hidràulics: rescloses, sèquies, molins, safareigs, fàbriques, fonts...Patrimoni històric: els paisatges, el poblament, les riuades, l'organització territorial, la sociabilitat entorn del riu, la memòria literària...

ÀMBIT 2
El Gaià avui: ecologia i natura Hidrologia, orografia, vegetació, fauna, agricultura. Problemàtiques actuals i protecció del territori.

ÀMBIT 3
El Gaià demà: reptes de futur i participació social. Processos de participació (Consells de Conca). Xarxa per la nova cultura de l'aigua. Pla Territorial del Camp de Tarragona. Fòrum per les Terres del Gaià. Les Primeres Jornades d’Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià pretenen promoure l’estudi dels valors patrimonialsdel riu Gaià i el seu territori, en un sentit molt ampli: valors naturals, ecològics, agraris, paisatgístics,arquitectònics, històrics, literaris, etc. Volen observar la realitat actual, les problemàtiques presents i futures idebatre models i objectius per aconseguir un desenvolupament respectuós i acurat. Les Jornades pretenen serun espai de trobada, estudi, reflexió i debat entorn de les Terres del Gaià.

PROGRAMA DIA 14 DE NOVEMBRE
19.30 h. Al monestir: inauguració i conferència inaugural. Enric Tello (catedràtic d’Història i Institucions Econòmiques de la Universitat de Barcelona). Vint-i-cinc idees i algunes propostes per a una nova cultura del territori
20.30 h. Al Casalot: sopar fred
21.30 h. Concert a càrrec de L’Hort del Nap

DIA 15 DE NOVEMBRE
9 h. Lliurament de documentació
9.30 h. Primera ponència. Àmbit 1. Jordi Blay Boqué (professor titular d’escola universitària de la Universitat Rovira Virgili, Unitat de Geografia). Les Terres del Gaià, un territori amb un ric patrimoni humà
10.15 h. Exposició de comunicacions i debat
11.15 h. Pausa-cafè
11.45 h. Segona ponència. Àmbit 2. Jaume Solé Herce (MN Consultors en Ciències de la Conservació). Biodiversitat i hàbitats a la conca del riu Gaià, canvis recents i influència del factor antròpic
12.30 h. Exposició de comunicacions i debat
14 h. Dinar
16.15 h. Àmbit 3. Exposició de comunicacions i debat
17.30 h. Pausa-cafè
18 h. Taula rodona. Participants: Gabriel Borràs i Calvo (Coordinador d’Àrees, Agència Catalana de l’Aigua); Silvia Gili (Coordinadora del Projecte Rius de l’associació Hàbitats: Grup per la Conservació de l’Entorn Natural); Marc Ordeix (Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) del Museu Industrial del Ter); Quim Pérez (Xarxa per una Nova Cultura de l’Aigua); Pau Batlle Solé (Arquitecte, Baix Penedès)
19 h. Conclusions i clausura de la jornada

ACTIVITATS COMPLEMENTÀRIES
Durant la celebració de les jornades s’oferirà a les entitats i associacions de les Terres del Gaià la possibilitat de mostrar les seves publicacions i exposar en pòsters els seus projectes i activitats. Serà sens dubte una manera d’estimular les relacions entre persones i col.lectius.

TERMINIS D’INSCRIPCIÓ
31 de juliol. Inscripció de la comunicació i lliurament del resum
15 d’octubre. Lliurament de la comunicació
31 d’octubre. Inscripció com a assistent

CONDICIONS DE PARTICIPACIÓ
Es poden presentar comunicacions a qualsevol dels tres àmbits de les jornades. Les comunicacions hauran de tenir una extensió màxima de 30.000 caràcters. S’hauran de lliurar corregides ortogràficament i acompanyades d’un resum d’un màxim de 15 línies. Cal enviar la comunicació en paper a: Centre d’Estudis del Gaià. C/Enric Benet, 6.43814 Vila-rodona, i en Word a: cegaia@hotmail.com.

Si us voleu descarregar el tríptic podeu clicar AQUÍ.

ULL!
La inscripció val 12 euros. Si a més us voleu quedar a dinar dissabte cal pagar 19 euros més. El número de compte és Centre d'Estudis del Gaià 2100.165.69.0200096837 (al tríptic està equivocat perquè hi ha un nombre de més).

Comentaris