COOPERATIVISME!


La meva intervenció a l'acte de presentació del llibre "Cooperativisme contra la crisi?":

Crisi? Cooperativisme!
Febrer de 2011
(...)

La meva aportació al llibre és un petit anàlisi de com el cooperativisme neix i combat els dèficits del sistema econòmic i en certs moments planteja alternatives radicals a l’statu quo polític.

Però avui volia aportar un granet més de sorra per animar a crear. Per a fer-ho m’aturaré un moment a esmentar què ha passat en l’àmbit del cooperativisme de casa nostra des de la taula rodona. Què ha passat des del 28 d’octubre de 2010 fins ara en el món del cooperativisme? Parlem de les bones pràctiques, dels ímputs positius, en un context econòmic en recessió i de crisi.

LLIBRES
S’han publicat llibres sobre el cooperativisme al País Valencià, a Sants, a la Callosa d’en Sarrià i es prepara un sobre L’Agrícola de Falset-Marçà.

FORMACIÓ
S’han desenvolupat diverses conferències a Vic (en el marc d’un curs d’emprenedoria), a Sants (dins un projecte organitzat per Sants Cooperatiu), al Col•legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (en el marc també d’unes jornades d’emprenedors), a La Pedrera de Barcelona (en el marc de la cinquena jornada de debats de l’organització cooperativa) i a Manresa (organitzades per la cooperativa 6tell sccl en motiu del seu aniversari).

PUNTS DE VENTA
S’han obert punts de venta de productes cooperatius com la nova Agrobotiga de Valls (de la Societat Agrícola i Secció de Crèdit) i el Mercat Ecològic de Montgat, iniciativa de la cooperativa La Central Biològica i el propi l’Ajuntament.

PREMIS
Diverses cooperatives han estat distingides per la seva excel•lència. Costa Brava Verd Hotels, cadena gironina d’hotels independents, ha estat escollida Cooperativa de l’any 2010 per la seva tasca empresarial i de model de gestió. Demodé ha guanyat un dels premis Manuel Arroyo, que reconeixen l’esperit emprenedor cooperatiu. Demodé és una cooperativa en l’àmbit de l’hostaleria i de la producció cultural i musical. La cooperativa escolar El Puig d’Esparreguera, que enguany ha complert el seu 40 aniversari, ha rebut el premi Catalunya Educació de la Generalitat de Catalunya.

INNOVACIÓ
Ens arriben diferents notícies relacionades amb l’àmbit de la innovació. El Grup Empresarial Cooperatiu Clade ha presentat el seu pla estratègic 2011-2013. Un dels seus eixos serà la innovació. Clade va ocupar el 2009 més de 4.000 persones i va assolir uns ingressos agregats de més de 310 milions d’euros.
La Universitat Politècnica de Catalunya ha anunciat que col•laborarà en la detecció i satisfacció de necessitats tecnològiques innovadores i de formació de les cooperatives agràries catalanes. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha signat un conveni amb la Universitat.

NOUS PRODUCTES
S’han presentat nous productes que demostren la voluntat d’innovació i de qualitat.
S’ha presentat la collita 2010 de l’Oli d’oliveres mil•lenàries del Territori del Sènia, que arriba als 12.500 litres d’oli verge extra. És la tercera collita i progressivament ha anat augmentat el nombre de cooperatives que hi participen.
La cooperativa Agrícola de Garriguella ha presentat una nova línia de vins d’edició limitada, els Monovarietals Puntils Blancs 100% Macabeu, 100% Garnatxa i 100% Carinyena.
Coselva, la cooperativa agrícola de la Selva del Camp, ha decidit adquirir uns terrenys de regadiu de 21 hectàrees, on plantaran avellaners nous de la varietat negreta, reconeguda per la DOP Avellana de Reus.
Ha entrat en funcionament fetasantfeliu.cat, el primer diari digital independent de Sant Feliu de Llobregat, per iniciativa d’una cooperativa de 70 socis.

BONS RESULTATS
Suara Cooperativa ha acabat l’any 2010 amb un increment molt significatiu del seu nombre de persones sòcies, que ha augmentat un 56,9% en el transcurs dels últims dotze mesos.
Consum ha commemorat el seu 35 aniversari, amb una plantilla pròxima als 10.000 treballadors i una xarxa de supermercats de 592 punts de venda.
L’asseguradora mèdica Assistència Sanitària va tancar l’exercici 2009 fiançant el seu lideratge a Catalunya en primes, amb un volum agregat de 171,74 milions d’euros i un nombre total de 198.047 assegurats.

ALTRES
La Fundació Unió de Cooperadors de Mataró ha recuperat part del patrimoni cooperatiu confiscat pel franquisme.
Diverses candidatures es presenten a les properes eleccions municipals amb la promesa d’incentivar el cooperativisme.
El Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat ha aprovat la resolució definitiva de les subvencions per a les Cooperatives i altres entitats agràries sense finalitat de lucre que treballen al Parc Agrari.
L’Ajuntament de Gandesa tira endavant amb les obres de millora del Celler Cooperatiu de Gandesa.
El mes de novembre de 2010 es van crear 6 cooperatives a Catalunya. Amb aquestes noves cooperatives el 2010 sumava fins llavors 112, dues més que en les mateixes dates de l’any passat, que va ser el primer que va veure créixer la creació de cooperatives després de molts anys consecutius de descensos.
La SOCIETAT CATALANA D’INVERSIÓ EN COOPERATIVES, SCR (Sicoop) ha aprovat concedir una inversió de 400.000€ a Teknokroma, S.C.C.L. Amb aquesta inversió, Teknokroma aconsegueix el capital necessari per desenvolupar el seu pla d’expansió.

CONCLUSIONS
Les dinàmiques socials i econòmiques globals ens porten a témer un escenari gris, difícil, de desregularització, etc.
Les iniciatives col•lectives arrelades al territori, que fomenten la cohesió social, han esdevingut de nou eines radicals de transformació social que s’enfronten directament a les dinàmiques esmentades i per tots conegudes.
El cooperativisme és una eina necessària que crida a les persones a esdevenir protagonistes i creadores. Aquesta realitat és revolucionària en un context com el que vivim. Cal donar a conèixer les iniciatives emprenedores que funcionen i... crear!

Comentaris