XI FÒRUM DE LES TERRES DEL GAIÀ


Ens veiem al Pont d’Armentera!
D’uns anys ençà, amb una colla de gent de diferents pobles, professions i aficions que compartim les ganes de viure, gaudir i treballar en aquest tros de món, que es dóna a conèixer amb el nom de les Terres del Gaià i el seu litoral associat, ens trobem per a debatre, compartir i proposar idees que puguin ser útils per al territori. D’aquestes trobades en diem Fòrums i el proper 13 de novembre serà l’onzè. No sempre hem estat els mateixos. Hem anat creixent i les sinergies han desbordat les fronteres del Fòrum i han traspassat a la realitat tangible. Ens hem conegut persones i entitats i s’han enfortit projectes comuns. D’exemples no en falten però es podria destacar les Jornades d’Estudi i Difusió de les Terres del Gaià. Les seves dues edicions –Santes Creus i Salomó- són una mostra de la vitalitat i l’entusiasme que es respira.
L’atzar, la desídia i la influència de les dues metròpolis que ens envolten –Tarragona i Barcelona- ens ha portat a ser una terra d’improvisació, de despoblació juvenil en certes zones, de manca d’oportunitats laborals, on les empreses promotores han construït i especulat sense que ningú hi posés fre. L’abandó del camp i el ciment per tot van ser les puntes del iceberg. Vingué la crisi financera, que arrossegà a tantes empreses i deixà sense feina a milers de persones. Territoris com el nostre han notat de valent aquesta caiguda.
El Fòrums debaten fórmules per mancomunar serveis, maximitzar els recursos, vendre millor el territori de cara enfora, protegir el paisatge, donar suport a la pagesia, cercar maneres de desenvolupar-se d’una manera sostenible. Els trets que ens identifiquen –el riu, el paisatge, un litoral amb espais protegits- poden ser valors afegits que ens situïn al mapa i que ajudin a la gent que viu aquí a gaudir de les possibilitats que tenim a l’abast.
En l’XI Fòrum vindran convidats protagonistes de diferents experiències que ja estan funcionant en altres zones. De ben segur que serà una bona oportunitat per conèixer, compartir i abocar l’experiència de cadascú. Ens veiem al Pont d’Armentera el proper 13 de novembre, a les quatre de la tarda per visitar el pas del Gaià per aquest poble i a les cinc per iniciar el Fòrum, a l’Ajuntament.

Comentaris