EL PANTÀ DEL GAIÀ, UN PROJECTE QUE VE DE LLUNY


La captació de l’aigua del Gaià és tan antiga que es fa difícil precisar-ne l’inici. Així, per exemple, es coneix amb força detall les construccions romanes que portaven l’aigua del Gaià fins la mateixa ciutat de Tàrraco.
En aquest article trobarem els intents de construir el pantà que hem localitzat a partir de 1898. Va ser aquest any quan es va redactar un projecte amb l’objectiu d’abastir d’aigua Reus i altres pobles.

Segons la premsa, va ser una iniciativa del llavors regidor republicà de l’ajuntament de Reus Julià Nougués. Nougués va aconseguir que l’ajuntament reusenc fes diverses gestions per aconseguir la construcció del pantà. Fins i tot, es van arribar a fer diversos viatges a la conca del Gaià i a Madrid. A la capital espanyola es va nomenar una comissió tècnica sota la direcció d’un enginyer anomenat Úbeda. Aquest enginyer es va traslladar al Gaià a fer els estudis pertinents. Les conclusions a les que va arribar van ser que el pantà era favorable per a Reus però que era de difícil construcció perquè es tractaven de terrenys molt permeables. Llavors van continuar els estudis però els regants del Gaià es queixaren al govern perquè creien que el projecte els provocaria perjudicis. En aquell moment l’Ajuntament va desistir definitivament.

SI EL VOLS LLEGIR SENCER CLICA AQUÍ.

-Aquest article és una revisió del que vaig publicar al Timbal fa temps. S'accepten esmenes!-

Comentaris